duminică, 17 aprilie 2022

Modificări ale reliefului Terrei

Mă aflu ultimul om, care să clameze că ce sfîrșit al lumii ne paște, în materie de modificări ale reliefului Terrei.
Prin urmare, simt nevoia a puncta schimbări de prin Bucegi, și care, dincolo de cheful omului pentru stabilitate, s-or afla cît se poate de naturale.
Prin Caraiman, am observat că vegetația s-a dezvoltat mult, în copăița aflată imediat la nord de Portița. Zade mai multe, stufoase (asta depînzînd și de ploile relativ recente). Iar asta, în condițiile în care, tot pe acolo, așa-numita Poiană a treia (aprox. la obîrșia vecinului Zangur) nu avea - apud Radu Țițeica - deloc vegetație, acum un veac.
De asemenea, între Brîul Portiței și Poiana Mare (în bazinul Văii Seci mai exact) zona din apropierea Văii Spălăturii s-a îndesit mult ca număr de arbuști, în ultimii 20 ani.
Pe de altă parte, observam din Valea Jepilor că zadele din creasta omonimă (muntele Jepii Mici, la nivelul Brîului lui Răducu) au fost puși la pămînt de vreo furtună. Iar un brîu mai puțin cunoscut din anterior pomenita Vale Seacă a Caraimanului - și iubit de un urs energic, pe care îl filma acum puțini ani Adi Costache - s-a surpat, și încă neștiind dacă din prea multă greutate, ori lovit de vreo avalanșă.
Poate, de această dată, prin contribuția unei circulații umane mult crescute față de trecut, pasaje expuse din Brîul Portiței (partea la nord de Hornurile VSC) au devenit și ele lipsite de vegetație.
Asta e.




























PS1
În răstimp, și dacă tot am amintit de Adi Costache, Brîul de sub Streașină la nord de Valea Spălăturii e neschimbat. Adică prizele lui fragile descurajează în continuare bucegiștii de rînd...

PS2
La comentarii (pe Facebook, inițial)
Andrei Badea
E posibil ca Poiana a Treia să fi fost înadins curățată de vegetație, stânele din Caraiman fiind active la acea vreme.
Mircea Ordean
Nu știu dacă își duceau oile peste așa-numitul 'punct urît' (apud N. Urechia) aflat imediat la sud de Portița...
Eventual dacă acei ciobani cărau jnepeni pentru foc, pentru Bordeiul din dreptul Spumoasei principale, tocmai de dincolo de Portiță. Aveau surse forestiere mai la îndemînă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu