vineri, 1 aprilie 2022

Enteresul. Și iar el.

Firește, sînt eu cîrcotaș, dar tot găsesc discutabil textul de mai jos:
"Clubul alpin Floarea de Colț București a fost înființat în 1977 de EMILIAN CRISTEA - alpinist, maestru emerit al sportului. A escaladat, între altele, Fisura Albastră din Bucegi. Publicist și autor al unor valoroase cărți de turism. Primul instructor de cățărare modernă al vânătorilor de munte. "
1.
Dacă E. Cristea a urcat in premieră Fisura Albastră, Alex. Floricioiu ce a mai făcut?

2.
Instructori ai vînătorilor de munte fuseseră anterior și alții, înaintea lui Cristea, de pildă Niculae Baticu (1941).

Noi facem mult haz de personajul Zaharia Trahanache, însă acesta are dreptate, cind declară asupra a tot "enteresul și iar enteresul"...
Mai-marii de la Floarea de colț au acces la publicații montane (ba chiar încurajează raspindirea lor, inclusiv a baticistelor Amintirile unui alpinist), ba pot tine și discursuri despre corectitudine, dar totul merge pînă la enteres.

Iar acesta reclamă o poveste foarte frumoasa (și inevitabil neadevărată) în ce privește mitul fondator al locului, Emilian Cristea.
Inevitabil, nu se va sufla vorbuliță acolo, despre umărul pus de acela în construcția comunismului autohton, ori ca a fost ateu...
Fără o poveste măreață acolo, publicul dumnealor nu ar mai vedea o deosebire între acel club, și vreun altul, de pe întinsul locului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu