duminică, 17 aprilie 2022

Nefericită condiție, a celui considerat cîrcotaș...


(vezi, la PS) acel text in exteso)

Nefericită condiție, a celui considerat cîrcotaș...
Aceasta, în condițiile în care acela însuși se consideră un încurcă-lume. Ultima, fiind de treabă. Unde, între altele, ne trecem cu vederea subiectivismele, cele atit de bine mergatoare la inimă...
Activitatea, personalitatea lui Dan Vasilescu mi se par de notă mare, dar tot găsesc aiurea sa ajungă, în ceea ce-i numită Bibliotecă Niculae Baticu (și totodată în Căminul Alpin recuperat, după 1990, îndeosebi prin eforturile acestuia), bocancii Heddei Cristea. Și care, pe de o parte, a fost o doamna umblînd pe munte cu nimic deosebită de alte mii, ca ea.
Ce e drept, acelea nu erau soții ale unui montaniard de frunte. Iar totodată acel cuplu colaborând fructuos cu Dan Vasilescu.

În același timp, soțul ei a fost Emilian Cristea.
Din acest punct al ziselor mele, mă puteți acuza liniștiți de atentat la corolă cu minuni a lumii (asta egal distrus acea corolă, cit și lumea în totalitate).
Mie unuia mi-e greu sa uit ca dnii Baticu și Cristea s-au avut - în ultimele decenii ale existentei lor, barim - ca șoarecele cu pisica.
O sa spuneți aici ca a fost o treabă nefericită, ca să trecem cu vederea, dar tot m-aș pune în locul lui nea Nae, cum ar vedea el cele de care va spun aici.
Simt că deloc bine. Între altele, ii simt pe virful buzelor expresia "... tu-i mama lui!".

Repet, afectez o anumită corolă, dar tot nu as pierde din vedere cum ar reacționa cel ai cărui prapuri sint purtați prin urbe.
În paralel, și fără sa ma implic politic mai mult decit e cazul, Cristea a pus umărul la un regim care l-a trimis pentru mulți ani la pušcarie, respectiv a confiscat Căminul Alpin (și altele) de la cei ce asudasera sa le ridice.

Totodată (și memoria fiind cea care mă va ucide), mi-e greu sa uit cum a reacționat grupul văduvei Cristea, la cartea "Pe crestele Carpaților" (1984), scoasă de Baticu și Radu Țițeica.
Mai exact, au reacționat de record al neamului prost.

Nu cer imolare în piață publica a cuplului Cristea, ci doar sa nu ignoram micile detalii de mai sus.

PS
„MUZEUL ALPIN și BIBLIOTECA NICULAE BATICU!
Am primit de la Dan VASILESCU, un veritabil reper al alpinismului românesc, această veste minunată. O reproducem integral. Deocamdată, mai adăugăm faptul că redacția noastră va dona modestului „templu” al alpinismului românesc colecțiile pe 25 de ani ale revistelor „România pitorească” și „Holidays in Romania”, Almanahuri turistice, întreaga serie de 30 titluri de cărți apărute în „Colecția Verde”, alte tipărituri. Să fie într-un ceas bun!
„Căminul Alpin - leagăn al alpinismului românesc - are nevoie de sprijinul Dv. pentru dotarea bibliotecii cu cărți, documente, obiecte și echipamente personale care alcătuiesc autentice pagini de istorie.
În momentul de față, există deja un inventar semnificativ de reviste (multe de la Dorel și Irina Sapira), cărți, fotografii, hărți, schițe (7 de la W. Kargel), nomenclatorul FRAE (40% a fost aranjat de D. Colan), documente ale IPGG din partea domnului N. Dobre, mobila donată de Marius Marcus, pioletul memorial donat în urmă cu doi ani de Zsolt Török, pitoane, carabiniere, corzi istorice (Buila 71 -72) donate de Gelu Peteu, bocancii D-nei Heda Cristea și multe altele.
Panourile de încalzire de la etapele IWC s-au montat în bucătăria de la parter.
Stela Vărgulescu dorește să amplasăm, în Cămin sau în fața lui, pictura și bustul lui Cezar.
In sala de mese s-au montat două benere mari cu imagini reprezentative din Piatra Craiului și Retezat.
Am promisiuni de la Mihai Badralexe că ne donează documente și fotografii ale Sandei.
Este un început, dar este departe de a putea fi baza unui adevărat muzeu alpin.
De bibliotecă s-au ocupat două voluntare, nu le dau numele deoarece nu au fost la înălțimea acestei funcții.
Astept din partea Dv. si a altor camarazi de munte donații materiale care să vă aducă bucurii și amintiri frumoase când reveniți la Cămin.
Dan VASILESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu