luni, 25 septembrie 2023

Dacisme, prin Bucegi

Pînă de curînd nu cunoșteam punctul de vedere din imagine. Istoricul Bucegilor pomenea doar că pe la 1500, într-un act de cumpărare, e pomenită o zonă a „Buceciului”.


Văd acum că masivului îi sînt atribuite origini dacice. Inițial am crezut că e o glumă, a vreunor pasionați de Burebista și ai săi. Văd însă pe Wikipedia că sînt aduse argumente ce se vor științifice, în sprijinul ideii. Între altele e vehiculat numele lui Sextil Pușcariu.
Nu sînt foarte priceput în domeniu, însă toți aceia mi se par prea chitiți, în a găsi origini doar de un anumit fel. Nimeni nu ia în calcul izvoare de alt neam, în condițiile în care o răspîndire a vreunui toponimic ține de multe ori de simplă întîmplare. Mai exact, va fi emanat inițial o comunitate, pentru ca, ulterior, denumirea gîdilînd plăcut corzile interioare ale celor venind în contact, să fie adaptate și de alții.
La o adică, ardelenii folosesc „Guțanu”, iar muntenii ”Doamnele” - nu au ținut să își unifice denumirile legate de acel munte.
Dacă îmi aduc eu bine aminte, în preajma Kievului există o localitate Bucea (cea cu ororile de acum un an). Și care s-a născut prin alte mecanisme, depărtate de rigorile lingvistice românești.
Admit însă că omul are nevoie de explicații cît mai clare legate de cele din jurul său. Dacă se îmbină cu vreo modă a momentului (dacismul), cu atît mai bine.
Imaginile reproduc un panou turistic, aflat la Pichetul Roșu (Bucegi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu