luni, 25 mai 2020

ISTORIE. Ana Santer-Nenițescu


Ana Santer este soția lui Costin Nenițescu (1902-1970) ce-l însoțește în turele pe munte ale acestuia, alături de frații Țițeica.
Va fi fost cel puțin inimoasă în ale înălțimilor, iar totodată tratată cu simpatie de Radu și Șerban.

De pildă Șerban:
Ne-am suit apoi pe Mălin în Tibet [platoul Bucegilor] [...] Pe Tibet un vîntişor [...] sub mîngîierea căruia am galopat la Omul. Trasă de mine și împinsă de Nelu, Neniţăreasa a realizat o performanţă extraordinară, că am ajuns într-un timp record la Omul. Doctorul a rămas mai de căruţă, dar mult mai puțin ca de obicei, ceea ce dovedeşte un progres. [...] A doua zi, pe un vînt şi mai turbat, am luat spre [Valea] Bucşoiului, unde odată intraţi, vîntul ne-a mai iertat. Am coborît-o ca cu babacu. Pe dîmb, aproape sus de tot, d-na Neniţescu şi-a scăpat sacul, care a realizat o descindere impresionantă pînă în fir aproape la crăcană, Nelu [Cantuniari] s-a cam muncit să-l pescuiască. Află că aparatul fotografic n-a păţit nici pe dracu..." (Scrisoare Şerban Ţiţeica, 7 decembrie 1932)
Ulterior, Costin Nenițescu se recăsătorește. Rîndurile din Wikipedia nu însistă pe motivele despărțirii de Ana, pe care îl furnizează însă Alexandru T. Balaban (Revista de Chimie):
„Prima soție a profesorului Nenițescu era de naționalitate francezã, care dupã terminarea celui de-al doilea rãzboi mondial a plecat în Franța. ” 



În cele două imagini de mai sus: Ion Cantuniari.


Jos, Elisabeta Ciorănescu.
(„Dupã cãsãtoria Ecaterinei Ciorãnescu cu C. D. Nenițescu, aceasta ºi-a pãstrat numele, semnând rar Ecaterina Ciorãnescu-Nenițescu”, op. cit.)



PS
E foarte posibil ca numele original al Anei, în franceză să fi fost întrucîtva diferit (de genul Anne, respectiv Santerre)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu