duminică, 15 martie 2020

MUNTE. Trecut. Prezent.

MUNTE.
Trecut. Prezent.

A fi iertat de mica-mi idee fixă... Și anume oameni de la revista România Pitorească.
Inși de treabă, clamează bolșevismului dar practică din greu cenzura, inclusiv cînd le apare numele subsemnatului în vreun manuscris adus la tipărire (Dinu Mititeanu).

În paralel, mă caracterizează (la fel de amical) drept ins cu privirea rătăcită șcl., cu producții pe net și ele de pus la zid. Asta nu-i împiedică a prelua din așa notații, de pildă într-un material al lor despre înaintașul Mihai Haret:
"Mihai Gold – Haret (născut în martie 1884, nepot după soră a savantului Spiru Haret) a fost o figură controversată. Unii, se prea poate și din interes, au lăsat vorbe oarecum frumoase despre el. Alții, reprezentativi pentru turismul și publicistica domeniului din perioada interbelică, l-au judecat cu dreaptă măsură, chit că par aspre criticile care i s-au adus. Între cei din urmă, îi regăsim pe Nicolae Baticu, Al. Beldie, Ion Manof, Nae Dumitriu, care l-a archituit cu formula “sfinxul alpin cu mustăți de slătar.” Oricum, observațiile lor, dincolo de picanterie – poate vom stărui altă dată asupra lor – erau în cele mai multe privințe obiective. "
Comentările cu pricina au apărut exclusiv în materiale ale subsemnatului (capitolul rezervat lui M. Haret)..
În paralel îmi zboară mintea la o cometă, cea cu un cap, dar și lungă coadă. Cel dintîi străng spre noi unghiuri de vedere,în dreptul cărora coada ajunge mult mai tîrziu. Mai mult, coada e conservatoare, mai exact s-a opus direcției alese de fruntea cometei. Dar vrind-nevrind ajunge și ea în dreptul locurilor explorate de alții anterior...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu