miercuri, 29 iulie 2020

Barza chioară

Barza chioară.
.
Pentru că am cumpărat volumul lui Petru Vignali, cei de la Cărturești Academiei mi-au spus că pot alege gratis încă o carte.


.
S-a nimerit să mi se potrivească acolo „Carnetele de război ale lui Grigore Romalo (1916-17).
Între altele, autorul combătînd pe Valea Cerbului din Bușteni.
.
În rest, amănunte care fac părul măciucă (și n-aș crede că Romalo exagerează), iar totodată facă să-mi pară poalele răsăritene ale Bucegilor de azi un rai.
(altminteri, și în trecut priveam tranșeele din zonă și mă tulburam din plin, la cum se irosea ori pierdea atunci viața unora ca mine și... ca tine).
Pentru a destinde nițel:
„La Sinaia.
„După masă, cu Eftincioc, căruia i-au lipsit femeile (ca și mie) căutăm o persoană pe care s-o iubim. Nimic! Ceea ce mă face să-i pun veșnicului țap ispășitor - preotul nostru - o întrebare destul de directă:
- Dar bine, părinte, ce dracului f... polițaiul?! (recunosc că a fost cît pe ce să facă apoplexie).
Ne consolăm la fotograf.
La 5,30, plecare spre tranșeele din Bușteni.””

**

Cartea lui Grigore Romalo.
La chestiune, cineva o declară foarte lucidă.
.
Precum în cazul tuturor vorbelor mari, le-aș manevra cu măsură, dacă nu le-aș exclude cu totul.
.
Nu cred că putem fi vreodată suficient de lucizi. Întotdeauna umana noastră minte ne va juca feste.
.
Pe de o parte, pentru destule aspecte ale realității/vieții îngrozesc sinistru, motiv pentru care le refulăm conștiincioși.
Pe de alta, funcționarea minții noastre în sine este precum o sferă pe valurile unui lichid cuprins într-o altă sferă (altă comparație mai bună nu am găsit).
Prin urmare, pas de-ați putea da cu părerea, despre ce e în afara acelei sfere mari!
.
Totodată, G. Romalo este un ins excesiv de tributar noțiunilor sociale de succes (a la datorie, patrie șcl) - nu neapărat un demagog, dar măcar un camilpetrescian Ștefan Gheorghidiu.
Legat de așa ceva, și în condițiile în care nimeni nu mai lua în serios patriotardele, în retragerea din 1916, cînd vreo editură preia azi vorbele de atunci le ia pe ale lui Romalo, nu ale majorității.
Asta, pentru că majoritatea de azi (barim aceea școlită-fină-cuminte) are nevoie de rîndurile lui, pentru a se simți bine. Pentru a simți aprobatoare, pe căpșor, mîna cui e mai mare în familia lor, respectiv în societate și în Cer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu