marți, 22 noiembrie 2022

Unghi nou asupra familiei Ion și Adina Juvara

Fac mărturisirea aici că, barim din secțiunea Risipite pe net a unicei cărți pe care am putut scrie pînă acum („Sus la munte, la izvor...”), cu cea mai mare plăcere am așternit pe hîrtie (admiteți acest termen poetic, deși a fost vorba de tastatură) a fost cel privind familia Juvara. Și care altminteri avea doar tangențial ceva, cu muntele - cel de căpătîi, al opului meu.
Familia compusă din doctorul Ion Juvara și soția acestuia, Adina născută Casassovici. 
Sper să nu se supere părinții mei, pe unde-or fi pe alt tărîm, dacă spun - altminteri cercetînd abia acum mai mult subiectul /  zicînd lucrurilor pe nume, cred că eram pus pe identificat, prin jur, de părinți ideali...
Ajungînd un ciocan la un car de oale, nu mai completez aici ce rvem de la părinții ideali, inclusiv cei dobîndiți prin parazitare a unor persoane ce vor fi avut alte treburi la viața lor, decît o altă belea pe cap... Mă liniștește, în așța afirmația, bănuiala că nu-s sînt sigur pe lume pe lume cu așa porniri (altminteri, bănui, lăsată de natură tuturor, doar că unii refulează așa cerere imensă și nu-se-face, din interior).
După cum, las liniștit fiii mei să viseze și ei la așa ceva, nemulțumiți că eu nu m-am aflat perfect, respectiv rezolvător de toate, în existența lor...
Am pornit la așa rînduri în urma unei mici și tare plăcute explorări (amintindu-mi de cele din vremea cercetărilor tinereștilor mele cercetări istoric-alpine), efectuate împreună cu nepotul doamnei Adinei (1914-2005), Mircea Casassovici.
Dumnealui m-a chestionat asupra persoanei feminine din poza de mai jos, dacă știu cine e.


Am răspuns că nu. Dumnealui i s-a părut că e sora tatălul / mătușa, Adina.
Am privit neîncrezător, eu știind-o din pozele volumului de memorii al soțului...


... cam cu totul altfel: 
Firește, persoana din imagine e trecută prin transformările maritale (deseori benefice), dar tot nu aș fi crezut că e vorba de aceea persoană.
În această situație, a intervenit decisiv o informație: „ mi-a fost confirmat de Ilinca Balș, fata ei si vara mea primară” (Dan Casassovici dixit).

Firește, voi fi exagerînd că e vorba de o schimbare între cele două cadre, dar tot m-am întrebat ce s-o fi întîmplat, în răstimp.
Posibil să fi trecut din constelația fratelui, una ceva mai tumultoasă (cel puțin la etatea adolescentin-juvenilă), în aceea mai așezată a celui care îi devine soț la un moment dat, Ion Juvara.

Cu un tată foarte ocupat, cît și pretențios (e vorba de industriașul Corneliu Casassovici), face pare-se o apropiere de ideal masculin pe frate, fie el și mai mic de vîrstă cu doi ani. În această calitate, îl urmează în ture montane deloc simple pentru vremea aceea, între care premiera Crestei Mălinului (1935).
°


Imaginea pare să fie de la o reeditare, la mică distanță de timp, a acelui traseu. În stinga dr. V. Steopoe, în centru fratele Mircea, la dreapta Leova Stolear. Cam de coardă a fost tot Nae Dimitriu.

Întîlnind la un moment dat pe viitorul chirurg Juvara, Adina iese din așa zodie, a căutării de partener în zone eroice, așezatul partener pe care îl dobîndește permițîndu-i pentru prima dată se pare o dezvoltare liberă, în ton cu propriile aspirații.
Mi-e greu să fac abstracție, și chit că ea îl poate indispune pe amabilul d. Dan Cassasovici, de un moment din Hornul Coamei, relatat mie (1985) de un participant pe al cărui cuvînt se poate pune bază, Barbu Nestorescu. Adina are o cădere oprită miraculos, în urma căreia fratele ei, fie și foarte tînăr, o beștelește îngrozitor (inclusiv cu formula „Proasto!”). De aceea intuiesc mai sus că întîlnirea cu un om ce pare să o fi adorat, Ion J., i-a conferit o libertate pe care nu o cunoscuse anterior.
Că viața nu-i va fi ușoară, chiar și în așa aspirații, e altă discuție...

(posibil să fie nevoie de un cont Google, căci este pe Drive-ul lor)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu