Nici la vremea vieții dumnealui (îndeosebi după 1990), nici acum, cînd dînsul e dus.
Pe felie, e de privit cum își privea nea Baticu propriul tată. După cum s-a comportat ulterior, nu-mi pare să fi fost influențat într-un mod plăcut. Nu-și pomenește pe nicăieri părinții (hai să înțelegi că pe mamă nu a prea cunoscut-o, căci a murit pe cînd avea 7 ani), dar cu tatăl pare să mai fi stat ceva, inclusiv secondîndu-l în magazinul pe care îmi spunea că l-a avut acesta.
(nu știu cine e autorul, dar e o poză tare frumoasă. Probabil pe la 1985-87, în cămăruța intelectuală unde își făcea nea Nae veacul, dobîndită nu cu mult înainte, prin mutarea/decesul altcuiva din acea casă)Oare dînsul, de pe lumea cealaltă, s-o uita urît acum, la faptul că îi umblu așa, prin fosta-i existentă terestră? Am impresia că da, dar nu-mi pot reprima zisele de aici...Iar eu oare, voi fi încîntat, cîndva și privind din cer/iad, cum îmi purecă vreunul prin existența-mi? Barim acum, simt că nu mă va deranja.
În același timp, și cînd privesc la anii în care am relaționat, observ că-s marcat de oarece vinovăție, chestie care sună brici socialmente, însă e totuși o idee al naibii de subiectivă. Asta, pentru că-ți pune tot rău în cîrcă, în vreme ce ăilalți-s buni, iar totodată matale lipsindu-ți nuanțele în apreciere a comportamentului, ce mai spun de cele bune, pe care le vei fi făcut inevitabil...
Am avut cu dînsul două etape, una pînă la Revoluție, alta după.Pînă în 1990, am viețuit binișor. Mi-a prins tare bine existența dumnealui, și chit că plodul interior din mine va fi voit mai multă atenție (la vremea aceea, și oricum lipsit de subtilități psihologice pe atunci fiind, m-am mulțumit cu noianul de lucruri bune care îmi soseau, din acea relație, din ...cîmpurile pe care mi le deschidea)...
Că veni vorba... Nu l-am simțit să fi avut vreodată un mentor, semn că nu a avut vreun 1990, în relația cu cineva. Adică măcar o vreme bună, apoi furtună, iar finalmente onorabil, plus aprecieri ca ale mele, despre acel vîrstnic odată dus. Statistic, de bine vorbește - dintre vîrstnici - de un Alexandru Steopoe.
Deduc de aici că experiența paternă, firește în condițiile lipsei mamei, i-a fost mai traumatizantă decît aceea a vreunui ucenic din anii 80...
Acolo , poate prima punere cu picioarele pe pămînt a fost că la ședința de înființare, în sufrageria cuplului Baticu din strada Libertății/ulterior Gladiolelor, a pus pe altcineva să citească statutul formațiunii. Altminteri tot tînăr, dacă nu chiar mai june (altminteri, acel Cristian Antemir a ieșit demult din constelația clubului, poate deranjat că avea să piardă tabăra lui, dar mai ales în pană de vitalitate).
.
Completare
Pe linia CAR au încercat să se miște, imediat după 22 decembrie 1989, și alții. Mișcarea a fost a lui Marcian Bleahu, membru CAR prin 1947.
Nu mai țin minte cum i-a dezumflat nea Nae, poate prin spirijnul integral al vechii gărzi, cea din deceniul patru.
Fiind vorba de același aluat uman, a foștilor oprimați întru libertatea de exprimare din comunism, CAR a manifestat similitudini de comportament cu alte formațiuni, politice sau ba, din epocă. Energii, dorință uriașă de afirmare, dar și lipsă a culturii democratice, asta ducînd la conflicte, despărțiri, scandaluri.
Totodată, au fost intilnite și aici discursuri despre eroii tineri de la revoluție, în condițiile în care mai vîrstnicii din acel loc au acaparat conducerea numind in juru-le cogeneri. In cazul Clubului Alpin Român, cel mai tînăr era Andrei Beleaua (va fi avut pe atunci 35 ani), și acela membru supleant.
Clubul a obținut și personalitate juridică, în care scop am mers într-o zi la Judecătoria sectorului 1, undeva imediat la nord de Piatra Amzei. Dincolo de imaginea unui hol rotund (și cam soios) de la etajul 1, rețin prezența lui Alexandru Beldie. El era fondator (faptic, nu juridic, întrucît plecase între timp) nu doar al CAR interbelic, dar și al Grupării Alpine care l-a precedat. Se află vestimentat în nelipsitu-i stil, cu pantaloni de golf și cîteva accesorii feminine.
Inițial, titlul postării pomenea și de altcineva, alt luat de mentor/tată cîndva, dar întinzîndu-mă la discuție cu cele de mai sus, am creat capitole, iar despre acela plănuind să mă exprim după cele despre nea Nae.
Vinovățiile...
Scriind subsemnatul (fie și după o dureroasă naștere, din inconștient în conștient, apoi, spălînd zoaiele acelor idei, în scris pe aici) eu scap de o problemă, ba și durîndu-mă în cot dacă, de acum, careva îmi reproșează: „Se poate, domnu', să spui așa lucruri?...”
În schimb, ia destinatarul / ghinionistul cititor al unor așa idei, cartoful fierbinte în brațe, al ideilor iconoclaste de acolo.
Pe de altă parte, nu cred că fără asemenea nebunii mi-ar mai ars a scrie ceva, pe net, la ai mei 65 ani. A descoperi una-alta (fie și neplăcînd destulora, care le-ar prefera implicit lipsă). Întrebați-mă cîți se mai află activi dintre cogenerii mei, din acea ședință ianuarie 1990...
Va urma, aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu