joi, 14 octombrie 2021

MUNTE, ECOLOGIE, UMAN. Tăieri de păduri

Nu le am cu alde conspirativita - sau barim ramin atent la nuanțe, cind mai alunec pre panta ei...
În același timp, cind observ acțiunile inimosilor ecologiști
„In 2014 am lucrat la actualizarea hartii Fagarasului. Am strabatut masivul de la vest la est si de la nord la sud, parcurgand la picior toate traseele turistice, peste 1500km si 100 000 m + (Fagarasul are aprox 2400km patrati, comparativ, Bucegiu are in jur de 400km patrati). Am descoperit locuri uimitor de frumoase dar si adevarate orori facute de om din lacomie, ticalosie si prostie. Munti intregi taiati la ras pe care deja eroziunea a facut prapad, locuri in care peisajul a fost schimbat pentru totdeauna. Nu ma consider un activist dar daca vezi cu ochii tai aceste locuri calamitate viata ta se va schimba pentru totdeauna.
Cine e responsabil de aceste orori trebuie judecat pentru crime impotriva umanitatii...
In foto e muntele Pojarna aflat la sud est de vf Moldoveanu si e vizibil din cel mai frecventat traseu turistic din Fagaras, cel care urca pe la stana lui Burnei pe vf Moldoveanu. Muntele Pojarna ar tb sa devina loc de pelerinaj, poate asa invatam sa pretuim ce inca mai avem, dar mai ales sa invatam sa luptam ca sa protejam...pt ca in fiecare zi mai dispare o padure..
link

... mi-e greu sa scap din vedere două lucruri:
- cît din gesturile lor, din iritarea dumnealor se află rod al nedormitului bine, din alte motive
- cit se află acolo un interes social, de a canaliza energiile unei categorii umane, sau chiar mai multora (căci se vor repezi numeroase pături umane, a freca urechile vreunora semeni, pe motiv de abateri ecologice).
.
În ce ma privește, am ca reper al ideii de tăieri forestiere o zonă din preajmă cabanei Garofița Pietrei Craiului. Care a fost 'bărbierită' riguros pe la 1985.
Deși nu era un spectacol estetic, nu mi-am bătut capul cu acea chelitură. Dumneaei crescând de la an la an, și fiind azi bine mersi.
Idem o porțiune tăiată ceva mai sus, pe unde trece Poteca granicerului.
.
Plus ca mai știu ceva.
Iritari ecologice apar spre tipi pe care nu-i cunosti, respectiv despre care se presupune a cîștiga din greu, datorită respectivelor tăieri.
Cind e sa calculezi ca păduri se taie și pentru consum casnic, al localnicilor (de acolo și pînă la Dunăre), justitiarismul se domolește. Mai ales cind ii vezi, la ceas de seara pe vreun drum al moților, cărînd trunchiuri cu autoturismul propriu, la vale.
.
PS
Ca să va zapacesc/irit și mai tare, închei precizind ca zisele mele de mai sus se află si ele rod al nedormitului bine (cel reclamat mai sus, la simpatici ecologiști), pe eternele motive existențiale. Și carele, între altele, te împing s-alergi pentru a fi băgat în seamă. Oți să-ți purjexi, firește sub haine acceptate social, agresivitatea...
.
Acum 50 era la modă lupta pentru pace, inclusiv în Statele occidentale.
Oare ce ne va mînă, la luptă civică, peste altă jumătate de veac?
.
Toate asemenea eforturi avind la bază, și chit ca nu e voie s-o spui, traiul prea bun...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu