duminică, 31 octombrie 2021

MUNTE. ISTORIE. Uman. Bîzdîcurile noastre cele de toate zilele

Bîzdîcurile noastre cele de toate zilele


Incidentul cu David Neacșu, legat de exemplarele de carte pe care le-am avut de vînzare în magazinul lui, mi-a pus sîngele în mișcare, în materie de lucru la ediția secundă a „Sus la munte la izvor”.
.
Apropo de stilul subsemnatului, cu încercări de-a cerceta în amănunt realitatea istorică, accept de la o vreme că nu poți purcede la așa ceva dacă nu te mînă din adînc filoane nu întotdeauna avuabile, de pildă invidia. Ori frustrări / agresivități.


Hazul face însă că alții, care nu-s animați de așa ceva, să aștearnă texte istorice pe cît de dulcege, pe atît de subiective. De pildă:


„Pentru mine insa - si desigur nu numai pentru mine - exista inca multi montaniarzi cu aureolă:
„- Intemeietorii primelor asociatii alpine: Clubul Alpin Roman (CAR), Societatea Carpatina din Transilvania (SKV), Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti/Iubiti (!?) ai Romaniei (ADMIR), Turing-Clubul Romaniei (TCR) [...] si toti cei care au intemeiat, au condus sau au sprijinit asociatii montane,
- Toti marii montaniarzi trecuti in lumea umbrelor: Karl Lehmann, Ion Udriste-Olt, Aurel Irimia, Toma Boerescu, Erwin Csallner, Emilian Cristea, Ion Ionescu-Dunareanu [...] si multi altii...”


Cărora li se alatură alte zece asemenea grupuri (între ele, „cei care au editat sau editeaza reviste despre munte”).
.
Și-ajungem iar la dilema: spunem adevărul, ori ceea ce dorește seamănul nostru (fie și cu disperare) să audă?
.


Apropo de observații prin jur, observ de la o vreme că multă lume nu posedă structural glanda ieșitului din drumurile bătătorite (la figurat). De pildă autorul de mai sus pomenește de „Asociatia Drumetilor din Muntii Inalti/Iubiti (!?) ai Romaniei (ADMIR)”.


El nu își permite să meargă pe cont propriu a cerceta, cum îi spunea de fapt acelei formațiuni montane - de pildă în revista interbelică pe care a editat-o.
.
La bază va fi stînd dorința de a nu deranja (dacă optezi pentru „...Înalți”, deranjezi vanitoșii pe aceia susținînd forma „... iubiți” - ori tu ai nevoie să îi mulțumești pe toți).
Nu îți permiți pe acolo originalități și pentru că ar irita pe cei care nu-și permit așa ceva.
La cercetări mai noi ale subsemnatului, încerc de pildă să aflu cît va fi contat prietena celui considerat drept cel mai bun alpinist interbelic (mai exact Nicu Comănescu), în decizia acestuia din urmă de a părăsi Clubul Alpin Român, în favoarea asociației CFR.
O să spuneți că vîntur fleacuri, dar la noua asociație Nicu pune de niște ascensiuni, dintre care una i se va dovedi fatală, la numai 29 ani.

În context, iar cap al răutăților în acea dezertare părîndu-mi a fi fost înaintașul Nae Dimitriu, privesc spre o întîmplare pe creste, unde ultimul nu-și ține o făgăduială, și suie vîrful X singur, nu cu Nicu, după cum conveniseră în chiar dimineața acelei zile.

La tărășenie, cercetez cît va fi contat că orgoliul lui Comănescu nu doar e rănit, cu acel prilej, dar jignirea are loc în fața femeii iubite - cea care așteaptă ca bărbatul ei să fie puternic, greu de învins etc.
Cît va fi contat, în neparolismul lui Dimitriu, că va fi rîvnit cîndva la nurii aceleia (barim așa arată o imagine din 1931), fără succes, iar acel fruct oprit feminin ajungînd parteneră exact a celui cu care Nae își disputa fotoliul de frunte al alpinismului românesc.
Cert este că ulterior, Dimitriu este convins (din motive ce vor fi decurs și din ascendența lui machidonă) că Nicu a plecat din CAR datorită prietenei (pe nume Cecile Benkner), motiv pentru care introduce în statutul CAR mențiune fermă, cum că femeile nu au ce căuta în asociație.
.
Teoretic, mai sus mi-i și tăiat de fir în 16, și fraze nu foarte clare, dar desțelenitul de drumuri noi trece inevitabil prin așa fază...


Nicu Comănescu, pe vîrful Picătura, 4 august 1935. Foto; dr. Vasile Steopoe, reprodusă în Buletinul˛CAR nr. 1/1938.


Cecile Benkner. Foto: dr. C.C. (Nini) Parhon


Nicu Comînescu și Cecile Benkner, la grota Picăturii. Foto: dr. Vasile Steopoe, reprodusă în Buletinul˛CAR nr. 1/1938.


Nicu Comănescu și Cecile Benkner, la grota Picăturii. Foto: dr. Vasile Steopoe, reprodusă în Amintirile unui alpinist, de N. Baticu, 1981.


În drum spre Verdeața Văii Albe, aprilie 1931. În centru, cecile Benkner, iar în dreapta ei Nae Dimitriu.




























Buletinul CAR nr. 1/1938


Reproducere din N. Baticu, op. cit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu