joi, 8 decembrie 2022

Articol Ion Bădilă, despre a doua parcurgere a Furcilor (1937)

Îmi nimeresc prin arhivă un manuscris de istorie alpină.
Scris de înaintașul Ion Bădilă, membru C.A.R înainte, cît și după intermezzo-ul comunist. 

Nu mai rețin dacă a fost publicat într-unul din numerele (trei la numpr) ale revistei C.A.R. „Muntele”. Parcă da. Dar cum ele sînt greu de găsit azi, spre deosebire de „Munții Carpați” de pildă, cred că ar fi util de reprodus aici.

Ba chiar voi îndrăzni - cu voia dumneavoastră, firește! - și niște completări.







°**

Sorin Tulea ne-a lăsat mai multe imagini, de la acea a doua ascensiune a Furcilor...:

Grupul, foarte probabil la confluența Gălbenelelor cu Hornul Coamei. De la stînga, Edy Aerkeder, Nae Dimitriu, Niculae Baticu, Ion Bădilă și Sorin Tulea. Poza va fi fost făcută de colegul lor Toma Boerescu.

În traversarea spre linia Furcilor.

Pe platforma de sub treimea superioară a Furcilor (foarte posibil în dimineața zilei următoare). În sens invers acelor de ceasornic, Boerescu, Dimitriu, Bădilă, Aerkeder, Baticu.



Din același unghi.


Boerescu, Aerkeder, Bădilă.


Bădilă.



Inevitabil, menționez că unul dintre echipieri a avut probleme de stomac, ceea ce va fi conferit o situație aparte nedoritei zăbave peste seară și noapte...

**

L-am cunoscut pe d. Bădilă, în acei ani de debut ai deceniului zece. Om la locul lui. Înalt, de o oarece finețe (una sănătoasă, ce nu va fi căzut în capcanele intelectualismului). Îi păstrez o amintire plăcută.

PS
Inevitabil, mă întreb dacă nea Baticu avea idee, la adresa disconfortului nocturn din Furci, că va avea parte de clipe și mai proaste în traseu, peste un an (alpturi de oaspeți italieni din C.A.I.)...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu