luni, 31 mai 2021

Oricum fac, tot prost iese

 Oricum fac, tot prost iese.

Mai exact, încerc sa îmi imaginez cum se va vorbi în viitor, elogios, despre subsemnatul montaniard (ori măcar de condei istoric, pe acolo). 

Ziceți ca ma alint, căci nu voi fi vorbit de bine, ci de altele... 

Aici o sa va completez eu, cum ca e posibil sa nu se vorbească deloc, la vremea cind voi alimenta producția de oale și ulcele... 


Dincolo, e un exercițiu interesant, a imagina fiecare din posúrile amintite mai sus. 


Apropo de elogii, interesați sa plaseze asa ceva se găsesc mereu destui (și din motive care se pot explora). Contează însă mult cum se prezintă insul cit de cit valoros, prezumtiv țintă a vorbelor frumoase. 

Unii le descurajează, prin timiditate, ori - dimpotrivă - prin agresivitate sau ursism (de la a fi urs, printre semeni).

În general, cam oricine devine de pus în ramă după ce se prapadeste. Ce-i drept, contează mult sa fi scris chestii care merg la inimă publicului majoritar. De pildă producțiile unui Nestor Urechia, în raport cu frate-său Alceu, care fu și acruț, și neproductiv în ale poveștilor frumoase (va fi pomenit doar de către unul ca mine, cum ca fondatorii Clubului Alpin și-au îndreptat și spre el privirea, în calitate de membru de onoare). 


Privind iar spre pomenirile din viitor, parcă mai prost mi-ar pica elogiile (mai exact cele clasice, existente prin istorie). Ar pică prost timidului care ma aflu (iar asta e partea suportabila a freudismelor ce ar putea fi atașate, pe felie).


Probabil voi interesa unul sau doi oameni. Și care, inevitabil, ma vor trece prin postúrile în care sint priviți tații. Considerație, respectiv opusul.

S-au mai văzut cazuri. 


Apropo. 

Nu am făcut pînă acum nici o cercetare de caz, cum evoluează / trece peste timp simpatia altora pentru un om de munte. 

Aici, lucrurile sint cu dus și întors. Adică poți stima pe careva în tinerețe, iar pînă la bătrînețe sa îți treacă cheful/energia pentru asa ceva, respectiv vreun tînăr sa nu primească în primele lui decenii elogii, care sa îl potopească ulterior, a la Floricioiu. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu