sâmbătă, 26 decembrie 2020

George Nechita


Pe cînd caut o (altă) imagine în arhiva-mi, dau în colecția Doru Vasilescu pentru una purtînd denumirea „George Nechita”.



Mă fulgeră bănuiala că e vorba de cel în amintirea căruia e ridicată o troiță, pe locul din Munticel (Bușteni, Bucegi) numit cîndva La Garderobă.

 (foto: Cezar Partheniu)


(primită de la Zoly Hascsi) 

La troița asta e ca la știrile despre vreun mort pe munte, unde marea majoritate zice de Dumnezeu sa îl ierte, dar nu întreabă esențiale despre acela. Cum îl cheamă, de unde i s-a tras. Ce au făcut de lingă el.
Amestec de superficiale, cu măreții...
Dacă vreun simpatic ridică o așa troiță / cruce la șto, nici naiba nu își pune probleme despre ea (cu atît mai puțin dacă exista Dumnezeu).
Poate este vorba de el, poate nu.
Așa că pun de-o căutare pe net. Și găsesc ceva pe aproape. Mai exact despre „jertfa martirului băcăuan Gheorghe Dorel Nechita, din 22 Decembrie 1989. George, așa cum îi spunea familia, a fost ucis de un glonț rătăcit care i-a străpuns inima, o inima în care bătea și ecoul orașului său natal – Bacău”.

Mai aflu de acolo că „tânărul cercetător la Institutul de Fizică Atomică /.../ s-a sfârșit prea devreme, la doar 29 de ani” - de unde prezumțiile apar din nou, că e vorba de cel cu troița...
.
PS
Firește că, în acel material de presă, se trage din plin turta pe spuza proprie. A europarlamentarului, a ziaristului, căt și a publicului pe care îl au dumnealor în vedere...
„De 30 de ani, ai lui caută răspuns la întrebarea «Cine ne-a ucis fiul?» /.../ Cred că, după trei decenii, avem datoria să le oferim un răspuns decent, iar cei responsabili de această crimă odioasă, ca toate crimele de la Revoluție, trebuie să răspundă pentru faptele lor. Niciodată nu e prea târziu pentru a se face dreptate. Până la capăt”.
.
Acei, fiind oameni normali, nu-și pun problema dacă nu au greșit și alții (de pildă protejatul lor, eventual și vreun coleg ce-a tras aiurea), în afara celor cărora li se cere pedepsirea...
Cu atît mai puțin problema că, dacă mămăliga a explodat al naibii de dureros în 1989, a fost și pentru că fiecare s-a mulțumit cu bucățica lui de trăit bine, de pildă la IFA...

PS2
Un comentariu, poate util, la acel articol:
„Dumnezeu sa te odihneasca. Dorel. Dincolo de moartea tragica a acestui tanar care castigase Olimpiada Balcanica de Matematica si ajunsese, sarmanul, in cadrul armatei ca urmare a incapatanarii de a nu fi o povara financiara pe parinti, tupeul lui Dragos Benea de a merge la Bruxelles si vorbi despre un roman UCIS CU PREMEDITARE in timpul loviturii de stat securiste din 1989 intrece orice limita. Dorel Nechita nu a fost ucis de un glont ratacit. El a fost executat de un lunetist, in timp ce militarii ingineri se aflau in dispozitiv de aparare la sediul Academiei Militare. A fost ucis de catre un individ care nu a facut o zi de puscarie, mai apoi. A fost ucis de un profesionist, care a tras un singur cartus. Nu o suta, ricosate alandala. Benea cauta sa induca ideea ca vai, o fi tras careva din greseala si a omorat un om. Nu a fost asa. Dorel Nechita a fost EXECUTAT de un securist lunetist si a murit instantaneu. Mama acestui tanar ucis aiurea de o gasca dementa. profesoara Nechita, este bine cunoscuta in Bacau,.Nici acum, dupa 30 de ani, nu a iesit din doliu. Merge zilnic la mormantul fiului ei. E o femeie de mare anvergura pe plan profesional, a ajutat, fara sa primeasca un leu, sute de copii ca sa ia examene. Insa nu suporta PSD-ul, si pe buna dreptate, pentru ca vrem sau nu vrem, PSD este continuatorul FSN, partidul care s0a catarat la putere in 1990 pe cadavrele a sute de romani nevinovati. Sa te duci tu, Benea pesedistul, si sa vorbesti despre un tanar ucis in lovitura de stat care a adus la putere ticalosi de teapa lui Iliescu si de ce nu, Sechelariu, este un gest de mare obraznicie fata de mama acestui erou. De fapt, Dorel Nechita nu a fost un erou. El nu a luptat ani de zile cu arma in mana. Era un inginer desavarsit, un om obisnuit, de o capacitate intelectuala extraordinara, un tanar care a fost, insa, victima loviturii de stat demente care a dat la o parte clica comunista si a inlocuit-o cu clica securista. Sa nu ne ascundem dupa cuvinte. Rememoram, azi, victoria securistilor asupra comunistilor.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu