sâmbătă, 28 octombrie 2023

ISTORIE. Amănunte noi (I) Corneliu Casassovici

În „Sus la munte, la izvor” am reprodus de cele trei scrisori pe care legionarul Ion Trandafir le trimite din închisoarea Văcărești unor prieteni. În ele, face referiri și la membri ai familiei Casassovici.

De pildă „Am primit multe fotografii [de munte] de la Casasovici, Conteș, Toboc...”, în cazul primului fiind foarte probabil vorba de Mircea C. (1916-1997). În altă parte, se afirmă Am vorbit cu Mircea după cum știi și am văzut că a devenit un legionar cla­sa una”.

Nu departe: „Probabil te-a anunțat dna Casasovici, eu vin iarăși în București joi 21 cu­rent”. Mircea C. nefiind căsătorit în acel moment, doar am putut bănui că e vorba de mama acestuia. În așa eventualitate, implicarea dînsei în sprijinul legionarului poate părea neașteptată. Întîlnesc însă într-o lucrare (Roland Clark, „Sfîntă tinerețe legionară”, 2015, ed. Polirom) următoarele:

„Printre principalii binefăcători ai Legiunii se numărau și cîțiva ingineri și industriași. Corneliu Casassovici (1886-1961), inginer chimist și fost membru al Partidului Național Liberal, care a făcut avere dezvoltînd industria textilă românească, a devenit <prieten al Legiunii> în 1937...”

 


Situația poate nu ar trebui să mire excesiv, cîtă vreme nepotul lui C. Casassovici, Const. (Dinu) Noica avea să vădească și el simpatii legionare, fie și manifestate după ce acea formațiune va ajunge la guvernare, în septembrie 1940.

Mersul lucrurilor a făcut ca în România de azi (2023) să nu fie un cuvînt de glorie, a fi făcut parte din așa-numita Legiune. Este probabil un motiv pentru care nepotul lui C. Casassovici nu pomenește amănunte precum cele de mai sus în volumele ce a consacrat înaintașilor săi.
Dar poate ar merita consemnate, pe această filă de blog.

PS
Pe aceeași filă e întîlnit (între „Prietenii Legiunii”) și ”părintele Duminică Ionescu”. Pare să fie vorba de către acel ”Ionescu-Duminică”, om al Bisericii, pomenit de Niculae Baticu în legătură cu o adunare generală a Turing-Clubului României. Și unde a luat parte inițial președintelui în exercițiu, Mihai Haret.


UPDATE, 7 noiembrie 2023










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu