Săptămînile trecute, în căutări prin arhiva revistei „România Pitorească”, am reîntîlnit articolul lui Emilian Cristea despre Valea lui Zangur (Caraiman, Bucegi).
Îl citisem, la vremea lui, însă în memorie îmi rămăsese doar prin comentariile trimise revistei de Niculae Baticu, cît mai ales din răspunsul șmecheresc al celor de acolo (v. PS1).
Revăzîndu-l acum, sentimentul mi-a fost că mă aflu în fața unui autor foarte sigur pe el, în sensul că poate așterne ce îi dă prin cap (și mai puțin în ton cu adevărul). Asta, pentru avea parte de un mediu, în care să procedeze nestînjenit astfel. Nu părea, în atitudinea lui, să-l tulbure că pot venii unii să-l tragă de mînecă, a fi scris o inexactitate sau alta. Nu se aștepta, pe de o parte, să răsară așa nemulțumiți, iar pe de altă parte era sigur că sistemul din care făcea parte nu le va lua în seamă.
În așa lumină, dumnealui se putea concentra liniștit pe cele două valori ale comunicării umane (cea normală, de larg uz). Și anume satisfacerea nevoilor publicului, dincolo de care se proceda și la mulțumirea persoanei proprii.
Publicul, cel tipic al revistei „România Pitorească”, era cel educat/crescut să intre și el în acea horă. Mai exact, să primească scrierea precum plăcut mergătoare la suflet, asemenea unui cîntec de leagăn.
Cum tipul uman în cauză nu-și permite îndrăzneli / intrări în necunoscut, el nu ține să intre pe terenul descris. Iar dacă prin absurd ar face-o, dus de alții firește, nu ar fi fost atent la amănunte (să vadă dacă sînt în ton cu ce spusese maestrul Cristea). Chiar și așa, nu ar avea impulsul de a reproșa ceva autorului (căci așa ceva nu se face, iar în subsidiar că tata - la cîte merite are în viața noastră - are voie să mai greșească)
Similar, acel auditoriu procedează și în fața trimiterilor istorice pe care le face autorul, mai exact pentru a conferi plus valoare textului său. În sensul că el jonglează cu acei semizei din trecut - aceștia veghind totodată binevoitori asupra cititorului care se aventurează, fie și strict via lectură, prin locurile pomenite în articol.
În acest context, Cristea scrie ce-i dă prin cap, precum un copil făcînd doar ce vrea el. Și care se lasă totodată în brațele viselor, unde nimeni/nici un matur nu-l corijează, nu-l aduce la realitate.
Scriitura i se află nu o dată puțin spus neglijentă:
„În familia celor 37 de munți care alcătuiesc masivul Bucegi, cel mai celebru este Caraiman [...] Grandiosul perete răsăritean «Fața Caraimanului» [?] pe a cărui verticală [?] sînt stabilite cîteva trasee pentru alpiniști. Din lipsa spațiului, neglijăm prezentarea integrală a muntelui Caraiman, alegînd însă cel mai ușor traseu din cuprinsul lui [!], recomandat drumeților familiarizați cu cățărarea pe stînci”
Din acel loc nu poți vedea Fața Hornurilor. Creasta Picăturii are gradul 3. „... Brîul Portiței. Urmîndu-l către stînga, ajungem la un contrafort prăvălit dinspre Caraiman [s. mea], care, aparent, ne aține calea, părînd imposibil de trecut. Conduși de hățaș, ne strecurăm pe sub el și curînd întîlnim surpriza traseului, «Portița Caraimanului», fereastră naturală prin care depășim contrafortul. O grădină împodobită cu florile muntelui ne întîmpină, înmiresmînd atmosfera. În lungul ei, încingînd «Peretele Portiței», se vede în continuare hățașul brîului. Parcurgîndu-l, trecem prin punctele de intrare în mai multe trasee, stabilite cu mulți ani în urmă de alpiniștii brașoveni de la Dinamo și Armata”
Trec de aici la descrierea drumului propus de către autor:
„Unele săritori prezîntă hornuri pe care se poate ramona, altele au pasaje ușor surplombante care încearcă mușchii brațeloeși controlul echilibrului. În sfîrșit, cîteva sînt sfredelite, permițînd trecerea prin ferestrele lor. Două dintre ele sînt ceva mai înalte. prima are 15 metri și poate fi trecută direct sau ocolită prin dreapta; cea de-a doua este situată amonte de un vîlcel, afluent pe stînga Văii Seci, denumit Vîlcelul Strungii mari și se numește «Săritoarea lui Zangur”. Escalada ei sfîrșește la gura Văii lui Zangur”
Iar de aici se rupe (total cred eu) firul credibilității.
În zonă există un vîlcel al Strungii, dar el privește adîncitura stîncoasă ce scapă sub Marele V, și care nu e urmată de vreun făgaș colectînd apele. Și care oricum se alătură nereperabil Văii Seci, iar asta oricum ceva mai în aval decît o spune Cristea.
În ignoranță asupra terenului aflîndu-se, nu mai miră descrierea obstacolelor din aval. Unde nu prima săritoare are 15 metri, iar totodată săritoarea lui Zangur nu e înaltă. Culmea este că autorul pomenește de ferestre (la plural!), nu și la ultimul obstacol, unde chiar există una!
Pe acest fond, nu sînt de mirare (în articol) următoarele:
„Aici ne acordăm un repaus. Pătrunși în inima munților, privirea își caută reazăm sigur deasupra marilor prăvălișuri care formează lumea de piatră din cuprinsul Caraimanului. Jos, în dreapta cum urcăm, își arată obstacolele Săritoarea Prelucie, purgatoriu pentru cei care și-au propus să urce în continuare Valea Seacă a Caraimanului...”
Săritoarea în cauză e în sine (mult) în amonte de punctul în cauză, iar totodată nu se vede de acolo.
În continuare, Cristea continuă să rezolve (strict) din condei descrierea locurilor.
„Reluînd traseul nostru, părăsim Valea Seacă a Caraimanului, urcînd ușor către stînga...”
În realitate, nu o iei (fie și ușor) la stînga, ci mergi în continuarea liniei urmate anterior, pe Seacă. De fapt ultima cotește accentuat spre dreapta, din acel punct. Din același condei, Cristea rezolvă și problema săritorilor care ne întimpină curînd:„... pe firul Văii lui Zangur, pe obicei umed și ușor înierbat. Primele obstacole, strînse între malurile apropiate ale văii, ne încearcă talentul de cățărători. Spre regretul sau bucuria unora, foarte curînd, valea devine primitoare. înaintarea făcîndu-se pe fețele înierbate și punctate de boschetele jnepenilor. urcăm așa pînă la obîrșia văii...”
Pomenitele obstacole (care nu sînt primele, ci singurele) sînt două. și destul de incomode - amănunt peste care autorul trece. El nu spune că pe fețe (mai exact cele din stînga) se putea merge și în dreptul săritorilor cu pricina.
În continuarea „priceperii” demonstrate anterior, autorul vorbește de „grădina împodobită cu florile muntelui ne întîmpină [dincolo de Portiță], înmiresmînd atmosfera” (de parcă anterior locurile nu fuseseră tot o grădină), nu și locul extrem de expus, situat nu departe de respectiva străpungere naturală în piatră...
Instinctiv, E. Cristea căuta să își compenseze atari lipsuri prin mai multe mijloace. Pasajele grandios-literare constituie o modalitate (altminteri nu neapărat fericită):
„Lor le va fi dat să privească, pentru efortul depus, magnificul peisaj al Bucegilor, greu de egalat în cuprinsul Carpaților românești” (cred, totuși, că acesta se relevă ochilor mai degrabă de pe munții Baiului, nu din Creasta Picăturii, de unde ai un magnific peisaj al poalelor masivului, cît și al depărtărilor dinspre est)
I se alătură cele legate de tehnica alpinismului...
„Primele obstacole ale Văii Seci sînt mici și deosebit de variate. Aici drumețul poate aplica toată gama tehnică a cățăratului pe stînci, respectînd principiile de bază, între care regula celor trei puncte fixe. Roca sănătoasă și diferența de nivel mică a săritorilor îngăduie folosirea corectă la înaintare a familiilor de prize, orînduite de tehnicieni în patru categorii: de apucare, de tracțiune, de aderență și de sprijin - prescurtat A.T.A.S.”
Oarecum în același context:
Parcurgerea integrală sau parțială a Crestei Picăturii [...] gradul ei de dificultate mic (gradul 2)...”
În realitate, gradul 3.
... respectiv informațiile istorice:
„Vîrful Picătura, cucerit în 1934 de echipa N. Comănescu și V. Steopoe; Strunga Mare (Marele V), Vîrful Strungii mari, Turnul Albișoarelor, Fața Înaltă, Fața Hornurilor, toate legate de numele celor de mai sus [...] Parcurgerea integrală sau parțială a Crestei Picăturii [...] gradul ei de dificultate mic (gradul 2)...”
V. Steopoe nu a participat la premiera locurilor în cauză, în vreme ce Comănescu are la activ doar premiera vîrfului Picătura. În același timp, Creasta Picăturii are gradul 3A.
**
Scăpările de mai sus sînt neașteptate din cel puțin două puncte de vedere.
Mai exact, Cristea este coautor (iar mulți îl socotesc, din superficialitate, singurul autor) al monografiei Bucegilor. Iar acest amănunt te face a bănui că ar fi trebuit să cunoască/parcurgă locurile. Or cele relevate de mine mai sus (dar și alte afirmații, din diverse tipărituri) punctează că nu e cazul.
Nu m-ar mira însă ca el să-și fi încropit articolul din „România Pitorească” avînd opul purtînd (și) numele lui, în față. Cum se întîmplă însă nu o dată în așa situații, ignoranța îți joacă feste.
Asta, barim în ochii cunoscătorilor.
Nu și al novicilor, ori al prietenilor.
„...Apoi a mai venit de cîteva ori în redacție, oferindu-ne spre publicare cîte un text, despre care spunea: «Eu nu știu să scriu ca voi, scriu încet, cuvintele se leagă greu, mai aranjați-le voi». Nu schimbam nimic, o virgulă măcar, articolele sale fiind de o acuratețe rar întîlnite, cu imagini și metafore, cu o încărcătură emoțională propriilor îndrăgostiți. Despre exactitatea datelor și profunzimea observațiilor de strictă specialitate nu putea nimeni să-l contrazică, tot ce așternea pe hîrtie era văzut, trăit, bătut cu piciorul, confruntat, studiat...”
Și nu a fost doar Valentin Hossu-Longin, ci mai mulți, la fel de extaziați (în aparență), la fel de interesați în sportul mîinilor care se spală reciproc, în folos bilateral, dar și în fața publicului încîntat de așa vorbe (însă foarte puțin dispus să verifice poveștile care-i ajung în ochi și urechi).PS
Sînt interesante remarcile pe care le face peste ani Mihai Ogrinji, despre colaborarea avută cu Emilian Cristea, la revista ”România Pitorească”. Mai exact el iese din tiparul Valentin Hossu-Longin...
„Vrajba care s-a interpus
între Cristea şi Baticu, indiferent cine a avut sau n-a avut dreptate, nu mi se
pare normal să producă scânteieri ce se amplifică la nesfârșit… Alpinismul
românesc are nevoie în egală măsură şi de unul şi de celălalt. Să mai şi
gândim câte puţin[1].
Cu
harul şi păcatele sale, cu izbânzile şi
neîmplinirile lui, Emilian Cristea rămâne, ca alpinist, montaniard,
speolog, publicist, dascăl, un excelent model pentru toate generațiile...” [2]
Dincolo
de vorbe, Ogrinji administra lui Cristea un tipic depistabil anterior la
Mihai Haret, I.I. Dunăreanu ori V.A. Marinescu, și anume aplicarea de tușe
negative în contul celui (aparent) lăudat:
„Rubrica «Biblioteca montaniardului
întocmită de Emilian Cristea» apare pentru prima dată în numărul din iulie
1974. Până atunci, vreme de exact doi ani şi jumătate, Emilian Cristea publică
sporadic în paginile României pitorești. Altele sunt numele de referință ale
domeniului: Gheorghe Epuran (redactor angajat), Walter Kargel (care
semnează chiar din primul număr al revistei), losif Gheţie, Nae Popescu, Dan
Pasăre şi atâția alții (colaboratori). Vreme de 30 de numere, muntele avea,
între rubricile permanente, «Alpinism» «Drumeție», «Firul Ariadnei», «Traseul
lunii»... Nu ştiu şi nici nu se va mai putea afla, aproape în mod sigur, pe ce
considerente i s-a încredințat lui Emilian Cristea administrarea capitolului
montan din revistă, care provoca atâtea aşteptări şi pasiuni între cititorii
avizaţi ai celei mai longevive reviste de turism pe care a avut-o vreodată țara
noastră.”
Este
mai sus, în opinia mea, un mod complex de a coborî pe Cristea: prin antiteza
sporadic/nume de referință (accentuată de precizarea că W. Kargel semnează
încă de la primul număr), de pomenirea celor treizeci de numere la care alții
au asudat, ideea din urmă fiind amplificată la rîndu-i prin adăugirea atîția (alții)...
Demersul continua, de altfel, pe linia
aceleiași minimalizări a contribuției lui „nea Milică”:
„De fapt, ce întocmea lunar [...]? Primea, de la redactorul care răspundea de «munte», textele ce urmau
să fie publicate, E. Cristea avizându-le tehnic, dacă se poate spune aşa. Cu alte cuvinte, să nu existe date eronate
în articole sau pe hărţi, încât grupul de montaniarzi, plecat pe un traseu
promovat de revistă, să nimerească, să banalizăm puţin, într-o râpă în loc la
nu știu ce cabană, platou sau cine mai ştie ce creastă de munte. Cunosc acest
adevăr direct de la sursă, întrucât am lucrat o scurtă perioadă cu Emilian
Cristea la gestionarea rubricii. Calitatea, acuratețea (stilistică, în
primul rând) a «traseelor» depindea de abilitatea şi implicarea redactorului
coordonator şi, nu în ultimă instanţă, de cel care dădea viza. Din păcate, sub acest aspect, «Biblioteca
montaniardului» a fost într-o suferință cronică…”
Observ, imediat mai sus, că, după ce
informează de suferința cronică în care s-ar fi aflat rubrica în cauză,
Ogrinji indică două posibile contribuții, dar fără să dea vreun semn că
gazetarii RP (repartizați rubricii lui Cristea) s-ar afla cei cu greșeala…
Tendința
în cauză este reperabilă și în alt material:
„Mai
poate răsări câte un om lipsit de caracter, cu o privire care te poate trimite
la tratatele de psihiatrie, un om adulmecător de gunoaie care să-l împroaște
cu toate noroaiele reale sau închipuite. Dar asta este o altă poveste[3].
O poveste tristă care prăseşte dihotomia, veninul, brambureala, răutăţile de
neînţeles ce corodează, de ani şi ani, clanul alpiniştilor veritabili ori doar
de clacă ieftină....”
Imediat după cele de mai sus,
Ogrinji ține să adauge: „Altfel spus, a
fost departe de noi preocuparea de a
lămuri faptul dacă Emilian Cristea a fost sau n-a fost sicofant[4], dacă l-a înfundat într-un fel ori altul pe
Niculae Baticu, eventual şi pe alţii, dacă a deturnat fonduri şi idealuri,
mă rog, dacă a dat din coate şi în somn…”.
Enumerarea acelor
posibile defecte (încheiată cu ogrinji-anul pas îndărăt,
acum sub formă de glumă) ține de îndemnul „Nu te gîndi la un elefant roz!”. O
vei face mai dihai, la acel gen de interdicție...
(cele despre M. Ogrinji sînt preluate din ediția secundă a „Sus la munte, la izvor...”)
PS1
„La scrisoarea dvs [...] am fost nevoiţi să răspundem cu întîrziere, pentru că afirmaţiile
făcute au necesitat cercetări deosebite.
1. Valea lui
Zangur este, aşa cum afirmaţi şi dvs., al treilea afluent pe dreapta. A fost o
scăpare a autorului. Cît priveşte celelalte «puncte de acuzare» formulate,
ni se par nejustificate. Iată-le:
2. Spuneţi că un antrenor emerit nu
cunoaşte regula «celor trei puncte». Cînd vorbeşte despre puncte fixe [această expresie – „regula
celor trei puncte fixe” – o criticase
N. Baticu în scrisoarea sa, n.n.), nu se
referă la căţărător, pentru că nu se poate. El face aluzie la prizele fixe,
găsite pe desfăşurarea unui obstacol şi folosite după caz prin tracţiune,
aderenţă, sprijin sau apucare. După cîte ştim, aţi urmat ca elev cursurile de iniţiere alpină ale tov. Emilian
Cristea în anii 1979-1980 la clubul Floarea de Colţ. Acolo vi s-a explicat, chiar de către cel pe care-l învinuiţi, că
cele trei puncte sînt nu numai de sprijin, ci [...] şi de apucare, de tracţiune şi de aderenţă. Din relatarea dvs. se
pare ca nu aţi înţeles lecţia predată de tov. Cristea. Este o lipsă a
lectorului pentru care îşi cere scuze că elevul nu a putut-o intui.
3. Vîrful Picătura
şi Creasta Picăturii au o istorie mai lungă. Autorul nu şi-a propus în
materialul despre Valea lui Zangur să trateze această problemă.
El, făcînd un tur de orizont asupra Crestei Picătura, a evocat numele
primilor alpinişti care prin cercetare, escaladă, fotografiere, schiţe şi
scrieri au pus în evidenţă cucerirea...”