... să punctez că postările mele de aici sînt urmărite de un număr infim de oameni.
În paralel, îmi vine zilele astea să fac un istoric al... istoricilor mersului pe munte, din ultimele patru decenii.Asta, de bine ce alcătuisem la un moment dat unul pentru perioada de pînă în 1990 (v. PS).
Un singur ciocan a fost de ajuns, la un car cu oale.
Au existat mulți, cu o anumită orientare, iar în colțul opus lor O SINGURĂ PERSOANĂ (Niculae Baticu, căruia i-aș mai putea alătura în parte pe Radu Țițeica).
Că veni vorba de ultimul, interesant cum acel om, atît de neagresiv, a pus umărul la acțiunea lui N.B... Nu a fost vreun Petre Suciu, cumințel în slujba majoritarului curent comme il le faut, cu atît mai puțin vreun Mircea Săndulescu, intrat în ceea ce îmi permit să numesc slujba răului.
Păi, sistema pare să se reproducă în ultimii 35 ani. Există un ceva numeros (editura România Pitorească, avînd în preajmă, spiritual, pe Dinu Mititeanu), cu audiență pe măsură, iar de partea opusă a eșichierului doar subsemnatul...
Mmm... Exagerez un pic. Simt în preajmă ciocane la fel de Azi aici, mîine-n Focșani”, chit că nu turuie în scris ca mine.
E vorba de Andrei Badea și de Adi Costache.
„ÎN LOC DE INTRODUCEREPrimul om care a vrut să întocmească o istorie a mersului pe munte în România a fost Mihai Haret, în anul 1938, dar iniţiativa nu a depăşit stadiul de proiect. Tot atunci, Radu Tiţeica a alcătuit un material despre Etapele cuceririi Bucegilor, rămas multă vreme la stadiul de manuscris.
La modul în care vor fi reflectate evenimentele epocii lor în istoria alpinismului au gîndit şi alţii în deceniul patru – unii în glumă...
“Ce s-ar face posteritatea şi prin ce dificultăţi ar fi nevoit să treacă acela care s-ar încumeta să scrie istoria alpinismului la noi, dacă printr-o minune, ar dispare într-o bună zi de pe monumente şi indicatoare, de pe arbori şi zidurile cabanelor, acea profunzime de inscripţii, unele mai groteşti decît altele, care informează – luăm un caz dintr-o mie – că «în ziua de 2 noiembrie [...] Crucea Caraiman a avut onoarea să primească vizita alpinistului... Popescu»!”[1]...alţii cît se poate de serios – de pildă liderii asociaţiei ADMIR, convinşi că faptele lor “vor ocupa în trecutul istoric al alpinismului românesc locul de frunte...”.
În anul 1943, preşedintele Federaţiei Române de Turism, Dem Popescu era de părere că “turismul românesc este prea tînăr şi ideea unui istoric se află în faza preliminară”. După război, Emilian Iliescu, fondatorul grupării “Hai la Drum”, nu făcea un istoric, dar stabilea deja “mari figuri ale drumeţiei româneşti”: Mihai Haret, Friederich Kepp, Calistrat Hogaş, Ion Simionescu şi Nicolae Ioan. Peste un an (februarie 1948), Iosif Salter, preşedinte de onoare al „României Pitoreşti”, a conferenţiat, poate primul, despre “istoria turismului şi alpinismului în România”.
Instaurarea regimului comunist a pus ceasurile domeniului la zero, între altele prin acreditarea ideii că numai după 23 august 1944 “turismul şi alpinismul au căpătat un caracter de masă, s-au înfiinţat secţii turistice şi alpine, cabane noi... [au avut loc] excursii în ţară şi străinătate”. De această optică un Emilian Cristea nu a ezitat să profite: “Am avut cinstea să conduc (în 1959, n.n.) acest prim curs de alpinism din ţara noastră” (atari şcoli fuseseră consemnate la noi încă din 1938).
În deceniul şapte, oameni precum braşoveanul Virgil Ludu se aflau “în aşteptarea cronicarului care va scrie cu înţelegere (subl. n.) şi pasiune întreaga viaţă turistică de peste o sută de ani”.
Concret însă (e drept că iniţial la nivel de simple – dar documentate – contribuţii), primii care purced serios la întocmirea unei istorii a turismului românesc sînt membrii asociaţiei turistice din strada Mircea Vodă, din Bucureşti, condusă de avocatul Mircea Dumitrescu. O fac în scris, dar şi în conferinţe. În ce priveşte prezenţa în publicaţii, remarcăm aici în primul rînd revistuţa proprie, pe nume “Comentar”, unde apar articole tratînd despre Turingul interbelic, despre “Biblioteca turistică” animată în aceeaşi perioadă de Emilian Iliescu, despre lucrări vechi precum “În plaiul Peleşului” de I.G. Babeş. Alte titluri: “Mihai Haret şi Turing-Clubul României”, “Momente şi figuri din istoria turismului românesc”, “Bucura Dumbravă”, “Literatura turistică veche”.
Astăzi, toate eforturile pomenite mai sus pot părea performanţe minore, iar nu o dată afirmaţiile aferente trezesc justificate semne de întrebare. Mircea Dumitrescu considera de pildă, în “Caietul Turing Club” (care a urmat din 1980 “Comentar”-ului), că poteca Take Ionescu a fost “pămînt austro-ungar alipit” României. Sau Virgil Z. Teodorescu afirma cu maximă seriozitate că liderii tecerişti interbelici drămuiseră “fiecare bănuţ”. Dincolo de tot, aceste contribuţii au constituit fundamentul, solid şi serios, al realizării unei istorii a turismului în România. De altfel, la Turing Club se constituise un “cabinet de istoria turismului”, care, după ştiinţa mea, a cercetat în premieră inclusiv documente din Biblioteca Academiei (ce-i drept, iniţial prin intermediul unei membre salariat al acestei instituţii, Dalia Aramă). La o adică, totul seamănă cu paşii pe care îi făcuse în deceniul patru alpinismul românesc. Dacă ne este permisă o relaţie grosieră, la 1931 cățărătorii noștri îşi dădeau în cel mai bun caz cu ciocanul peste degete, pentru ca în puţini ani să urce la coardă dublă...
Filonul avea să fie curînd luat în exploatare şi de unele personalităţi turistice ale epocii din afara grupării lui Mircea Dumitrescu. Unii dintre aceşti oameni erau apropiaţi ca spirit Turing-Clubului, ba erau chiar foarte apreciaţi aici, de pildă Ion Ionescu-Dunăreanu. Suflul îl atinge şi pe relativ tînărul redactor al Editurii Sport-Turism, Valentin Borda, care iniţial scoate (cu un coautor) o colecţie de interviuri cu pionieri ai turismului de la noi (1976), iar peste trei ani “Călătorie prin vreme”. Ultima fiind o lucrare care, deşi îşi refuza condiţia de istorie a turismului autohton, chiar aceasta reprezenta! Interesant aici este că nu izbutesc o asemenea performanţă tocmai cei și-o stabiliseră drept țel. Un profesionist în ale condeiului, dar amator în domeniul istoriei montane s-a dovedit mai eficient decît un colectiv cu gesturi totuşi hăis-cea.
În ce priveşte o istorie a alpinismului la noi, scenariul pare că s-a repetat. Performanţa a aparţinut lui Niculae Baticu, modest întru pregătire academică şi pe deasupra ostracizat – datorită caracterului incomod – între autorii epocii. Demersul acestuia a fost amorsat de apariţia cărţii de interviuri a lui V. Borda, în care mai ales I.I.-Dunăreanu şi E. Cristea au făcut mai multe afirmaţii fără acoperire. Ca urmare, Baticu îl contactează pe redactorul Editurii Sport-Turism, îi furnizează documente şi finalmente influenţează hotărîtor capitolul de istorie a alpinismului din “Călătorie prin vreme” (de precizat aici că Borda va servi cu egală osîrdie şi pe E. Cristea, singurul alpinist menţionat între “Călătorii şi exploratorii români”, 1983). Pornit pe această pantă, Baticu – altminteri fragil ca fizic – va fi de neoprit. Într-o primă fază va izbuti să-şi publice Amintirile (1981), apoi, avînd alături pe Radu Ţiţeica (cu merite în studiul turismului “vechi”, dar și în captarea bunăvoinţei mai-marilor editoriali), va publica “Pe crestele Carpaţilor” (1984), ce poate fi considerată întîia amplă expunere a activităţii alpine din munţii României, cît şi a celei realizate de montaniarzi români în lume.
Este unica pînă astăzi.[1] Nae Dimitriu, în Buletinul Alpin, nr. 1/1935.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu