Toate aceste drumuri (minus cele din 1978) au fost dezinvolte și plăcute. Dar o relație aparte între mine și Piatra Craiului avea să se stabilească peste un an. Considerînd că cercetasem întrucîtva partea de nord a masivului, am zis să dau un ochi.pas și prin jumătatea-i sudică.
Despre ultima, existau informații că e deschisă publicului, însă curînd aveam să aflu că are un regim special, de cabană vînătoare, ba chiar una unde venea cu gînduri cinegetice dictatorul comunist al epocii, Nicolae Ceaușescu.
Savantlăcind un pic situația, e de remarcat că reproducerea unor asamenea amintiri reprezintă momentul la care le treci pe hîrtie, și nu neapărat cel nutrit la vremea respectivă. E un amestec de fapt al aceluia, cu ce a rămas azi în tine, iar totodată cu diverse nevoi prezente, inclusiv vreo nevoie de sentimente nemaipomenite.
Ca de obicei, deplasarea s-a făcut cu nașul. Iar pînă la vreo analiză mai amplă a acestui tip de călători feroviară, e de zis că în parte ținea de călătorie, iar pe de alta în vreun fel de frondă, în vreun de refuz al integrării totale în regulile societății.
Aveam doi copii la vremea aceea cu Mariana, Dan și Gabi. Rămăseseră cu soacra mea, în general familia de acolo ajutîndu-ne cu cei mici, la vremea aceea.
Ea cuprindea dormitoarele, cît și spații anexe gen magazin, cantină, pentru cei ce construiau atunci barajul de la Pecineagu (în amonte pe Dîmbovița) , din care conductele de aducție alimentau generatoarele propriu-zise, aflate nu departe de Cojocaru.
Cunoștințele noastre asupra locurilor erau mai mult decît reduse... Am urmat noi șoseaua mare (adică aceea pietruită) pînă la un pod, de unde am trecut în dreapta, pe un drum secundar. Acolo, poate pentru că lipseau indicatoarele, poate pentru că nu am fost suficient de atenți, am luat-o din nou la dreapta, descoperind după un timp că ne îndreptăm spre cabana Valea lui Ivan, și nu „Garofița” vizată de noi.
Îndrumările din revistă indicau cabana drept lipsită de aprovizionare cu alimente, așa că am pus în rucsac mîncare pentru cîteva zile.
Pe celălalt mal, am realizat că puteam veni pînă aici și pe un drum, despărțit din acela spre Valea lui Ivan, dar pe care nu îl sesizasem la acel moment. El urma cursul unei ape, Valea Dragoslăvenilor, pe care am mers cam un ceas. De pe el ni s-a ivit curînd și peretele Pietrei Craiului. Impunător, frumos, și de care voi lega ceva de suflet abia la la viitoarele drumuri, ceva mai apropiate de poala sa, iar mai ales odată cu cele pe zidu-i.
S-a ivit finalmente. Vom pricepe curînd că nu e vorba de una clasică, avînd un cabanier permanent, iar acesta asigurînd inclusiv servicii de tip bucătărie ori frugal bar (adică o bere).
Am întîlnit versiunea că era fiul acelui țăran amabil întîlnit la gospodăria din gura Văii Dragoslăvenilor, dar nu i-aș da maximă crezare. Nicu lucra pe undeva pe la baraj (iar aici am auzit varianta că se ocupa de stația de compresoare aflată nu departe de bifurcația din șoseaua mare a drumului spre Ivan, respectiv Garofița). În discuțiile ce vom avea în timp, el nu ne-a pomenit așa lucurri, dar la o adică nici nu era obligat să o facă.
Era un tip volubil, de oarecare primitivitate, dar pe care îl simțeai onest. Avea o bună faimă între montaniarzii propriu-ziși. Suiau totodată la cabană și petrecăreți, însă nu erau niște fitecine, ci niște oameni care înainte de toate cunoșteau condiția locului. Mai exact de cabană în afara circuitului turistic clasic, căci aparținea de asociația „Piatra Craiului” din Pitești (ce o închiriase/preluase de la ocolul Silvic local). Inevitabil, se opera o selecție în ale conduitei vizitatorilor, conștienți de particularitatea locului. La o adică, aceștia se dovedeau clienți de cursă lungă ai lui Nicu, gata oricînd să facă și să primească nu serviciu din partea cabanierului.
Aceste particularități, de intimitate, cît și de loc mai retras (inclusiv fizic/geografic) au făcut ca adăpostul să devină în scurtă vreme drag timidului care mă aflu dincolo de aparențe. Cum la scurtă vreme se va ivi și fascinația (la pătrat?) pentru zona montană din preajmă, a fost și va rămîne un loc de vis pentru sufletul meu.
Cînd ne-am întîlnit, foarte posibil în aceeași seară, Nicu ne-a cerut buletinele, pentru cuvenita înregistrare. Costul cazării nu era mai ridicat decît la stabilimentele similare, aflate în circuitul turistic de stat. Cum eram singurii vizitatori, gazda noastră ne-a arătat unde să punem cheia ușii de la intrare, informîndu-ne că puteam folosi bucătăria cabanei, mai exact plita aceasta, cît și vesela din dulap. În privința lemnelor, le puteam aduce singuri din pădure. Nicu trata pe celălalt ca și cum ar fi făcut-o cu sine, adică făcea prezumție de oarece inteligență, cît și putință că omul de munte ce îi trece pragul se descurcă în a-și procura lemne ori a nu da foc casei.
Apoi a plecat cu mașina la vale. Iar eu și Mariana am rămas singuri. Era destul de rece, cu ceva vînt ce amplifica disconfortul. Cabana nu avea curent electric, prin urmare am pornit așa-numita lampă cu gaz, de care știam să mă folosesc întrucît mai întîlnisem așa ceva anterior (anii 60), la rude din provincie. Luna era iulie, dar peste noapte am pus două pături pe noi. Deși așa mențiuni nu se fac, tinerii care ne aflam s-au și iubit, pe cît permiteau firește condițiile locului, între care menționez vîntul șuierînd prin bezna de afară.
A doua zi, pînă să se trezească Mariana, voi fi dat o mică raită prin jur, combinată cu un consult al marii hărți (aprox. 2 metri înălțime), amplasată în ceea ce poate fi socotită sala de mese/sufrageria cabanei - foarte probabil reprodusă după monografia „Piatra Craiului”, a lui Ion Ionescu-Dunăreanu). De la cabană în amonte pleca un marcaj, pe firul din stînga, atribuit Văii Tămășelului, cea traversată ceva mai sus în poteca de-a coasta prin pădure, numită a Grănicerului..
A doua zi, în acel început de iulie 1984, am pornit spre muntele propriu-zis. Suind pe Valea Tămășelului, am întîlnit la un marcaj recent, care conducea la stînga în culmea omonimă. Drumul era destul de puțin bătut și străbătea o zonă unde fusese tăiată pădurea recent. Cunoscînd ulterior poteca Grănicerului, aveam să o prefer unei asemenea legături, de care nu știu dacă s-a păstrat ulterior.
În muchie, largă, împădurită, am avut pentru prima dată o perspectivă amplă asupra jumătății sudice a masivului. Pe moment era un zid frumos de piatră (curînd, familiarizîndu-mă, îi voia asocia mental ideea de calcar) și atît, despre care nu cunoșteam decît vag, din tipărituri, că ar adăposti cutare ori cutare punct de interes.
După ce am trecut de o stînă, am intersectat poteca Grănicerului, care leagă valea lui Ivan de Plaiul Foii. Am pătruns apoi într-o zonă cu brazi, la capătul căreia ne-a întîmpinat vederea a ceea ce am ghicit lesne a fi Umerii Pietrei Craiului (aveam cu noi monografia din 1958 a lui I.I. Dunăreanu, găsită la anticariat).
Drumul și-a reluat cursul prin pădure, care a durat pînă la întîlnirea cu acea întindere de bolovani, numită Marele Grohotiș. Ne-a însoțit permanent vîntul, fără să avem însă parte de vreo nedorită ploaie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu