luni, 20 decembrie 2021

De-ale istoriografiei montane...

De-ale istoriografiei montane...

Mi s-a părut mie că , într-o carte cu apreciabil ton natural, ieșită în 2009, că un paragraf se află nițel precum nuca în perete. Mai exact apelînd la vocabularul social (dragostea de semeni etc.).
Dar nu aveam mari dovezi pentru a susține că buna nevastă a respectivului condeier, ori un valoros om de munte, apropiat acesteia, intervenit-a pe acolo (ultimul neavînd deloc-deloc acest obicei)..



Întîmplător (mă aflu un superficial ...perseverent), privesc - ulterior - mai atent afirmațiile de acolo:
„Cartea lui [a fiului Cuxi Șerban] [...] la 20 ani de la moartea sa, a fost reeditată...”
Or, volumul o fi ieșit el la 20 ani, mai exact în anul 2003, atîta doar că autorul cărții de unde reproduc facsimilul, moare în... 2002 , deci nu putea afirma cele de mai sus.




În paralel, în continuarea citatului de mai sus se află:
„...[a fost reeditată] la un nivel calitativ superior, prin meritul deosebit al mamei sale, care a reușit să ridice mai ales calitatea imaginilor în culori”.
Lăsați-mă să ghicesc cine a introdus acel paragraf în cartea lui Alex. Șerban sr..
(altminteri, mare brînză nu era a optimiza acele imagini, o face orice editură și fără să își pună cineva asemenea operațiune la butonieră.)

Ajuns la acest stadiu al postării mele, mi-e greu a-mi reprima un zîmbet, legat de pretenția unui valoros montaniard clujean, Dinu pe numele mic:
„Singura performanta la care am ravnit toata viata (asa ma invatase Bunicul si Unchiul) a fost sa fiu si sa raman Om.”
PS
Răutăți.
Pentru ca multă lume să țină - prin impunătoare biblioteci - opuri cu filele netăiate, e nevoie ca unii rătăciți să-și bată capul cu fleacuri ca mai sus...

***

Aș îndrăzni să zăbovesc pe subiectul de mai sus...

S-a ridicat cult în toată regula - prin eforturile lui Dinu Mititeanu - din persoana lui Alexandru Brăduț Șerban (1960-1983).
Iar implicit s-a scris mult despre el, inclusiv din partea admiratorilor.

Totul are însă la origine un mare fals, pornit din nevoile sufletești ale mamei lui Cuxi, și în slujba cărora Dinu Mititeanu și-a pus inventivitatea cît și tenacitatea.
Prin urmare, e greu a găsi vreo bucățică de informație reală, despre acel tînăr (dincolo de faptul că s-a născut la data de..., ori era student la Automatică).

Parcă m-aș aventura însă, într-un așa demers...









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu