marți, 13 mai 2025

Notații despre o întîlnire cu N. Baticu, 1987

Lucrez (al naibii de încet altminteri, mai ales pentru un om cu mult timp liber) la amintirile-mi montane.

În răstimp mai umblu prin vechi hîrțoage, unde dau de poate cea mai extinsă relatare a unei întîlniri a mea, cu nea Baticu.
În paralel, notasem fugar în jurnal:

„Baticul [sic] e cam fudul anul ăsta, cu mine[1].”


Nu am copiat ad literam acea hîrtie, făcînd ceva modificări pentru o mai ușoară pricepere a informațiilor de acolo.
În același timp, acele rînduri sînt suficient de fugare, iar memoria mea imperfectă, pentru a da detalii suplimentare despre unele afirmații.
După cum, precizez din start că nimeni nu e perfect. Inclusiv nea Baticu și subsemnatul, care ne avurăm destule hibe....

N. Baticu, 24 ian. 1987 
Sînt cam zăpăcit, după zece zile cu puștii (scabia...) și bineînțeles, în ciuda prevenției [de la a preveni] lui NB, nu scap fără să uit ceva: fularul. Am venit apoi pe jos pînă la Sf. Vineri, ceea ce mi-a prins bi­ne, căci nu mai ieșisem demult. Se ridică noul complex, pe locul fostului Tribunal, iar totodată se dărîmă colțul de la Mîntuleasa.



Madam Sandu [soția lui nea Nae] e la o înmormîntare, la care NB nu a apucat să mear­gă. Lume ca la gară la el, în sensul că se intră și se iese. Eu aș fi al treilea, după unu’ Lăcătușu parcă.

Mă ia tare din prima: „Ce mi-ai adus?” (în sensul împrumuturilor și, per general, e destul de agasant, dar nu mă irit pînă la urmă).

Mîine e invitat la Bojor să vadă diapozitivele lui Cezar Văgulescu (cel mort). Filmul [tras în Himalaya] e al lui Coliban, dar a rămas la O.B.! Cu astă ocazie aflu adresa lui Bojor: Finlanda 10. Și a lui Puș­cariu: Stupinei nr. 1.

Îi citesc ce ne-a lăsat IID la Garofița[2]. Consultăm Buletinul Alpin: pes­te tot trei persoane, și nici o damă[3]. Pe urmă, neuităm în anexa ’41 în care i se contestă lui IID unele «titluri» pe pînă atunci, în Piatra Crai.
NB i-ar cam arăta ministrului turismului cum e IID, omul fiind destul de reticent față de IID.

Va merge din nou la Arhive să reia pe larg ONT. Bravo de așa răbda­re! Aș ciuguli și eu din acele extrase ale dumnealui, dar zice să o las pe mai încolo, căci acum încropește ceva din ele.

Arată mai sănătos ca-n ultimul timp și mă bucur de asta. Da-i mai fudul și mai misterios ca niciodată[4].

Vorbim de unificarea asociaților de turism din 1940-41. Se discuta la Directoratul Sport-Munte despre un decret al lui Ion Antonescu prin care să se unifice mișcarea turistică în nucleul SKV-CAR-TCR. Iar to­to­dată interzicerea înființării de noi asociații, respectiv obligati­vi­ta­tea celor existente să adere și ele. Îi atrag atenția că se putea ivi o sta­re Haret, deloc imposibilă. Îmi spune că la SKV și CAR era alt gen de oameni, ba chiar și la TCR, sub Ștefănescu.

A scris la RP despre [Laurențiu] Popovici, într-o idee nesesizată de mine, mai exact că textul din ghid Cristea e în gard [îndrumă mai mult decît prost, pe teren][5]. I-a trimis-o și junelui. Ca de obicei, NB ta­­ce și face. Dă și descrierile EC și IID, în acea scrisoare.

Se plînge de un Țibuleac din Bălan, escroc, trecut prin Cluj și Arad. El e cel cu Buletinele Alpine „uitate” (a fi înapoiate lui NB), vîndute în final pe 200 lei și un kil de țuică.


NB a dus la sectorul 3 [Turing-Clubul de acolo], de curînd, un material despre Dunăreanu. Tipul [probabil M. Dumitrescu] a motivat că, fiind recent operat, nu a apucat să îl citească, dar pe una din cucoanele de acolo a luat-o gura pe dina­inte, că «IID nu e membrul nostru!», semn că citise plicul zice-se ne­des­făcut (de la aceea a aflat și că nu-i mai zice Turing.., ci Tu­rist-Club).


«Cabinetul lor de istorie nu l-am desființat eu, cum se pretinde. S-au mutat pe șest la CMBEFS[6]-Amzei, unde am picat întîmplător trimis de Manițiu să-l scuz de absență. Dumitrescu, aflat în poartă acolo, a făcut ochii mari de apariția mea. „Dumneata nu ai voie aici!”. Manițiu: „E local public, dacă ai ceva la mînă, scris, îi poți da în judecată”. S-au desființat ei singuri, după un singur număr de caiet Turing-Club.

În altă ordine de idei, Vasile Marinescu vrea să mă convingă neapă­rat de una ori alta, dar nu are șanse…”[7].

Baticu îmi citește biografia lui A.C. Corbu. Scos/ieșit între octombrie 1940-ian. 1941, apoi, prin 1945, neînțeles cu Gr. Niculescu-Buzești.

Vor­bim și despre pretinsa (de către M. Haret) fuziune dintre S.T.R. și T.C.R. „Cum să fuzioneze?! STR nu avea membri, activitate, patri­mo­niu, nimic! Emil Racoviță scrie clar în 1937 în Anuarul Frăția Mun­teană că prima prima cerere de fuziune a vreunei asociații cu TCR a fost a lor!”[8]

„Și Vasile Marinescu a luat diagonala [adică a devenit legionar] în 1940, cînd a vrut să intre director la O.N.T.”. Altminteri, „o să mă mai duc pe la el, să copiez Statutul Federației societăților de turism”.

„Fiecare își trage spuza pe turta lui. Valeriu Pușcariu spune în Enci­clo­pedia turistică 1946 că ideea ONT a fost a unora din T.C.R., care, culmea!, nu erau în T.C.R în 1926 [cînd ar fi făcut acel demers]. Mai exact [generalul] Vicol sau Racoviță.


Acum bomba! L-a vizitat un tip, vreo 23 ani, zice-se că acum picat din armie. Care l-ar fi cunoscut nu știu cînd, ba chiar ar fi venit pe aici. NB nu-l știe. Omul ar vrea să se cațere, iar în context să copieze modelul de ciocan [montan pe care îl avea NB prin casă], deși zice c-a urcat Furcile. Mai la plecare, acela: „Dvs. îi pu­neți pe alții să scrie?”. „Cine anume?” „Coliban…”. „Nu știam că Emil scrie ceva…”. Îl mai las, dar o să-i cer legitimația, să văd dacă n-o fi…” .

„Nu i-am mai scris lui Dunăreanu, îl iau prin vecini” îmi zice. „Nu strică să-i mai scrii și dumneata, să-I faci inimă rea.”

„Treaba cu zerourile (de către Haret, la TCR) se făceau și cu alții, însă numai Pescaru și Ghiță...” [am rătăcit următoarea filă, poate dau însă de ea]


[1] Se înțelege că senzația mi-era perfect subiectivă, ascunzînd inclusiv o proiecție din partea mea.
[2] În 1985 am plecat de la cabana „Garofița” înaintea lui Dunăreanu, așa că n-am avut idee de răspunsul pe care l-a dat notațiile mele în registrul de impresii, despre premiera ADMIR în Umeri, din 1939. A trecut însă Toni pe acolo, care a copiat acel răspuns (v. capitolul IID din „Sus la munte, la izvor...”).
[3] În registrul de la „Garofița”, erau indicați trei bărbați și două femei.
[4] Foarte probabil inclusiv pentru că eram și eu gură spartă....
[5] „După ce escaladăm unul din hornurile de la in­tra­re...” Or, neştiind care din ele, te poţi angaja, precum L. Popovici, în zo­ne deloc paşnice.... Am tratat situația în „Sus la munte la izvor...”, cap. Cristea.
[6] Consiliul muniicpal București pentru educație fizică și sport.
[7] Vasile Marinescu ținea să-și confecționeze în acei ani o aură favorabilă decurgînd din contribuția pe care ar fi adus-o la înființarea Oficiului Național de Turism (pre­luată fără spirit critic de V. Borda, în ”Călătorie prin vreme”). Or Baticu, mai ales după consultul fondului A.C. Corbu de la Arhive, îl contrazicea în unele direcții.
[8] La acest stadiu al discuției aduce vorba despre unul Hallunga, dar nu apucă să extindă subiectul.

Recitind despre tînărul pomenit în ultima parte, realizez că inevitabil voi fi avut parte și eu de asemenea discuții, între alții. Aș minți să nu spun că, la sensibilitatea mea cea proastă, așa ceva nu mă tulbură...

Idem că rîndurile mele aduc a notă informativă din acele timpuri (cu timpul, am văzut și eu cum arată, inclusiv cele cu pretenții livrești), deși, parol!”, nu au fost așa ceva!

În 1995, la o adică, N. Baticu va informa adunarea generală unde ne-am contrat grozav unul cu altul, că venisem cîndva cu un magnetofon să-l înregistrez, ceea ce nu putea fi decît un demers securistic...

Dincolo de asta, descopăr însă, revăzîndu-mi vechile scrise, că a fost destul de înțelegător cu zbanghiul său ucenic. Ce e drept, și debordînd de modestie, a ținut să-ți cultive un urmaș spiritual, în condițiile în care așa ceva nu găsești pe toate drumurile...

PS
Interesantă notația despre un Lăcătușu, la 1987 în casa lui nea Baticu... Să fie himalaya-istul din deceniul următor?

(că veni vorba, l-am tratat cu simpatie, pînă am văzut acum cîteva luni periile ce aducea Marianei Antonescu din Bușteni... Că ce damă deosebită este, cînd de fapt aceea e o scorpie, ba și nepricepută în materie de munte!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu