Meditam recent că frustrările ni se trag din oftica de a nu fi lăsați - de mediu în sine, și de către oameni) să dominăm lumea.
Un sentiment asemănător nutresc și cînd aud că-și bagă vreunul nasul în terenul montan unde mă cred cel mai tare. E vorba de abruptul Bucegilor.
(este drept că am sumedenie de insuficiențe, de cunoaștere dar și de putirințe, la vîrsta asta, dar acel domn independent din mine, pe nume Inconștient, nu se tulbură din credințele-i)
Fac această profesiune de credință nu din vreun masochism, ci pentru a mă pune bine cu fratele amintitului Inconștient, și anume dl SuperEgo.
Care dă la cap, cînd te lași animat de prima serie de gînduri (din această postare).
După ce am făcut curățenia în cauză (lăsînd șmecherii să se bată cap în cap) ajung la fondul problemei...
Una din firmele competitoare (e vorba de Andra Bunea), pe acel teren unde mă cred boss de boss, trage o tură în zonă, după carele publică un material, pe blogul personal:
„Plimbare la Portita Caraimanului si explorarea unui valcel inedit* (24 mai 2025)”
Nu mi-am bătut prea mult capul, în aroganța-mi, că ar fi un vîlcel cu adevărat inedit, cîtă vreme modestul de față le-a cam bătut pe toate. Dar tot am cetit, să văd de care e vorba.
Și am descoperit că ineditul e unul umblat cam de cînd lumea (umană) alpină, și anume brațul răsăritean din partea superioară a Spumoasei. Cel care sfîrșește în tête-à-tête, peste o șa minunată, cu Vîlcelul Mortului, din ograda Văii Seci.
Ce m-a uimit în situație a fost nu atît că Andra B. socotește acel fir inedit, ci că dumneaei, care a studiat în amănunt bibliografia versantului nordic al acelui munte (Caraimanul), a lăsat în colbul bibliotecilor relatările privind un versant situat nu departe, al aceluiași munte.
Pentru că, pe lîngă multe defecte, am și calitatea de-a încerca să iau lucrurile cum sînt, am lăsat situația cum a căzut. Mi-am zis că asta e, dumneaei a tras tare cu știința pe o parte a Caraimanului, nu și pe alta.
La o zi însă, un amic mă face atent cu privire la o mențiune din finalul pomenitei postări Bunea: „Valcelul este inedit pentru mine (nu am mai fost pe-acolo), dar este cunoscut si a mai fost parcurs: este vorba de firul superior al vaii Spumoase”.
Și pe care nu o remarcasem în ajun.
Am simțit că a fost adăugată după ce doamna autor a fost atenționată de careva, cu privire la acel inedit de care știe toată lumea.
E interesant aici că fata nu a mai dat înapoi, în privința titlului. Care nu a mai fost modificat, în sensul că vîlcelul nu e inedit, ori e inedit doar pentru autoarea Andra...
Din ce motive nu a făcut acel pas îndărăt, se poate cerceta...
În așa situație, inevitabil am dat ochi (încă o dată) către apetitul de Dumnezeu al Andrei. De care amintește de cîte ori e cazul, inclusiv că i-a stat gîndul la El, cînd depășea un pasaj mai nașpa.
(mărturisesc spășit că, prin locuri urîte, ultimul gînd la Tatăl ceresc se duce, și nu la groaza că mintenaș o să mor...)
„La un moment dat tapsanul se termina intr-un perete stancos. De acolo trebuia sa traversez spre dreapta si sa intru in firul valcelului, care nu mai era asa de stancos. Am reusit sa gasesc o fata cazuta si am traversat pe prize mici, rugandu-ma tot timpul la Dumnzeu sa raman calma si sa ma pot concentra la ce am de facut. Am simtit ajutorul lui Dumnezeu tocmai prin faptul ca am ramas calma si atenta la orice miscare. Inca o data am constatat ca escalada/catararea este un sport al mintii: daca mintea ramane calma si te ajuta, poti face lucruri care par imposibile. Daca nu, paralizezi de frica.”Din start nu pot să nu observ aici că Dumnezeu nu a oprit-o pe Andra să umble pe unde nu trebuie, mai exact să nu părăsească ineditul vîlcel. Care nu are nici o problemă pre dînsul...